АХШАРУМОВ ДМИТРО

Меморіальна дошка
 Д. В. Ахшарумову,
м. Полтава
В будівлі, на якій встановлена меморіальна дошка Д. В. Ахшарумову, розташоване музичне училище ім. М. В. Лисенка, що знаходиться за адресою вул. Соборності, 11. Неперевершений скрипаль і диригент, якому захоплено аплодувала Європа, організатор симфонічних оркестрів і музичних товариств, великий пропагандист класичної європейської, російської та української музики, засновник і основоположник музичної освіти в Полтаві – все це про Дмитра Володимировича Ахшарумова.
На гранітній меморіальній дошці розміщений портретний барельєф Д. В. Ахшарумова і такий напис: "Засновник Полтавського музичного училища, композитор, диригент Д. В. Ахшарумов (1864–1933)".
Родом Ахшарумов із великої родини, всі члени якої залишили сліди в мистецтві, науці та літературі. Всупереч обставинам, Дмитро Володимирович обрав не військову, а музичну стежку. Покинувши Полтаву в 1882 році, Ахшарумов здобуває музичну освіту в Петербурзі, ставши скрипалем-віртуозом. 
Восени 1885 року переїхав до Відня, де продовжував заняття скрипкою у педагога Я. Донта і навчався композиції у професора Віденської консерваторії Р. Фукса. А вже 1886 року він успішно виступив із сольним концертом. Серед найскладніших класичних творів виконував і власні. Його концертна діяльність тривала 10 років. Виступи відбувались в Австрії, Франції, Німеччині,
Росії, а також в Полтаві. Повернувся Ахшарумов у Полтаву вже зрілим музикантом. Протягом багатьох років життя в Полтаві (1897–1919 роки) він пропагує музику, любов до неї. Саме Ахшарумов створив в Полтаві симфонічний оркестр, який першим в Росії почав систематично гастролювати по містах імперії, в 1903–1919 роках симфонічний оркестр під його керівництвом дав більше 400 концертів. Колективом були виконані майже всі симфонії Людвіга ван Бетховена, п’ять симфоній Йозефа Гайдна, дві симфонії Вольганга Амадея Моцарта, твори Петра Чайковського, Михайла Глинки, Миколи Лисенка та інших авторів. Оркестру належить першість у виконанні "Української симфонії" Миколи Калачевського.
Залишивши Полтаву, Дмитро Володимирович жив і працював в Феодосії, згодом – в Ашхабаді, став одним із засновників Ашхабадського музичного училища.
 Був репресований і розстріляний в цьому місті. Посмертно реабілітований.

ЛІТЕРАТУРА
  1. Ахшарумов Дмитро Володимирович : [нар. в Одесі, дитинство і музична діяльність пов'язана з Полтавою] // Альманах пошани й визнання Полтавщини. – Полтава, 2003. – С. 12-13.
  2. Дмитрий Дмитриевич Ахшарумов (1823- 1910) [участник кружка М. Петрашевского, которому Николаем І была дарована жизнь, провел в Полтаве почти десять лет, занимая должность губернского врачебного инспектора] // Русские мемуары. Избранные страницы (1826- 1856). – Москва,1990. – С. 514- 522.
  3. Оголевець В. Музичне життя Полтави наприкінці ХІХ – у першій чверті ХХ ст. (спогади) / В. Оголевець // Рідний край. – 2000. – № 2 (3). – С. 112-120.
  4. Цебрій І. В. Ахшарумов і музично-культурне життя Полтавщини кінця ХІХ – початку ХХ століть / І. Цебрій // Слов'янський збірник. Вип. 3. – Полтава, 2004. – С. 175-179.

Немає коментарів:

Дописати коментар