КВАСНИЦЬКИЙ ОЛЕКСІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

Меморіальна дошка Олексію Володимировичу Квасницькому вул. Шведська Могила, 1. Більше ніж півстоліття пропрацював в Інституті свинарства Герой Соціалістичної Праці, академік, видатний учений-фізіолог Олексій Володимирович Квасницький, про що нагадує меморіальна дошка: "Тут працював у 1931 – 1989 рр. видатний вчений-фізіолог Олексій Володимирович Квасницький (1900–1989 рр.) академік НАНУ, заслужений діяч науки України Герой Соціалістичної Праці, лауреат Державної премії України, почесний громадянин Полтави".
КВАСНИЦЬКИЙ ОЛЕКСІЙ народився в бідній селянській родині в с. Лиса Гора Першотравневого району Миколаївської області. Бажання наукової творчості і навчання привело його до Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту, який закінчує з відзнакою в 1925 році.
Після стажування і захисту кваліфікаційної роботи в інституті О. В. Квасницький отримав диплом агронома-організатора-зоотехніка і був запрошений на роботу у Вінницький сільськогосподарський технікум, де викладав з 1926 по 1930 рік анатомію і фізіологію сільськогосподарських тварин, який реорганізовують у цьому ж році.
Олексій Володимирович від’їжджає на навчання до Ленінградського інституту аспірантури ВАСГНІЛ та вже через кілька місяців його атестують як фахівця, достатньо підготовленого до самостійної наукової діяльності і направляють у Полтавський науково-дослідний інститут свинарства, де він активно починає працювати над розробкою питань фізіології травлення у свиней. З 1931 року і до останніх днів життя працював і мешкав у Полтаві. У 1934 році його призначають на посаду старшого наукового співробітника, а згодом завідуючого лабораторією фізіології. Є основоположником фізіології травлення свиней. Уже в 1936 році за сумою опублікованих наукових праць йому було присвоєно науковий ступінь кандидата біологічних наук без захисту дисертації та вчене звання старшого наукового співробітника. У цьому ж році адміністрація Полтавського сільськогосподарського інституту запрошує Олексія Володимировича очолити кафедру Фізіологія сільськогосподарських тварин.
Він дає згоду працювати на цій посаді, але за сумісництвом, оскільки не може припиняти наукові дослідження в Інституті свинарства. У 1940 році після захисту дисертації Олексію Квасницькому було присвоєно звання професора. В 1951 році Квасницький обраний академіком АН УРСР, а в 1956 році – академіком УАСГН. Більшість наукових розробок Квасницького були піонерськими. Увесь його науковий пошук просякнутий ідеєю створення нових методів підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин.
В 1949 році О. В. Квасницький розробив хірургічну техніку трансплантації ембріонів. В 1950 році разом з вченими Асканії-Нової здійснена хірургічна міжнародна трансплантація зигот вівцям і козам і отриманий приплід. Фундаментальні дослідження фізіології свиней дозволили Квасницькому розробити і впровадити в практику свинарства принципово новий і економічно високоефективний фракційний метод штучного осіменіння свиней (Державна премія 1947 р.). В 70-х роках розробив систему отримання безперевно-багаторазових опоросів.
Даниною великій праці наукових працівників, зоотехніків і господарників Полтавського науково-дослідного інституту свинарства імені О. В. Квасницького, де була створена полтавська м’ясна порода свиней, є скульптурна група свиноматки цієї породи в натуральну величину з 12-ма поросятами, встановлена на метровому дванадцятикутному постаменті (автор – Д. Корнієнко) біля будівлі інституту на кошти його співробітників.

ЛІТЕРАТУРА
  1. Самородов В. Вчений, який випереджав час / В. Самородов // Зоря Полтавщини. – 2010. – 24 лют. – С. 1.
  2. Коробка Л. Піонерами стають у зрілі роки / Л. Коробка // Полтавський вісник. – 2010. – 26 лют. – С. 8.
  3. Матяшова З. Обладнання для експериментів академік Квасницький виготовляв власноруч / З. Матяшова // Панорама Полтавщини. – 2020. – 20 лют. – С. 15.

Немає коментарів:

Дописати коментар