КОНДРАТЮК ЮРІЙ ВАСИЛЬОВИЧ (ОЛЕКСАНДР ШАРГЕЙ)

Меморіальна дошка
Кондратюку Ю. В.,
м. Полтава 
Меморіальна дошка творцю теорії космічних польотів Кондратюку Юрію Васильовичу встановлена у 1982 р. на навчальному корпусі №1 Полтавського Національного Педагогічного університету (колишнє приміщення другої чоловічої гімназій), що по вулиці Остроградського, 1. Автор - скульптор В. І. Білоус.
КОНДРАТЮК ЮРІЙ ВАСИЛЬОВИЧнародився в Полтаві. Мати, Людмила Львівна Шаргей (у дівоцтві баронеса Шліпенбах гербу «Шліпенбах»), - викладачка французької мови, батько, Ігнатій Бенедиктович Шаргей, - католицького віросповідання, студент Київського університету. Вихованням маленького Олександра займались його бабка Катерина Кирилівна і нерідний дід, її другий чоловік Яким Микитович Даценко. Яким Даценко, син священиків з с. Мала Павлівка, колишньої Грунської сотні. У місті Яким Даценко людина відома - колишній земський лікар міста Зінькова, та ще статський радник, який служить у казначействі. Нерідко сам Яким Микитович, один або з Панасом Мирним відправлявся в Полтаві на Малу Садову вулицю, де жив Володимир Галактіонович Короленко. Мати Олександра Шаргея хворіла й не виходила з психіатричної лікарні. Батько Олександра ж, з категорії «вічних студентів», навчався у Німецькій імперії. Олександр Шаргей писав в автобіографічній анкеті про своїх батьків таке: «…меня вырастил неродной дедушка». Після повернення до Російської імперії 1906 року батько, Ігнатій Бенедиктович, забрав із собою сина до столиці імперії Санкт-Петербургу.
У 1910-1916 навчався в Другій полтавській чоловічій гімназії. Закінчив її зі срібною медаллю.
Приміщення, в якому знаходиться навчальний корпус збудоване в 1903 році, в ньому розташовувалась 2-га чоловіча гімназія. «У цьому будинку у другій полтавській чоловічій гімназії 1910–1916 рр. навчався видатний радянський вчений-винахідник, один із перших творців теорії космічних польотів Юрій Васильович Кондратюк (1897-1942 рр.)»
Іще в гімназійні роки Юрій Кондратюк (Олександр Шаргей) захопився математикою, точними науками. Гімназист Шаргей вирішує зайнятися питаннями космічної теми, а саме міжпланетними перельотами. Свої роздуми і розрахунки він починає фіксувати на окремих листках, які згодом переносить в звичайні зошити. Чотири таких зошити, що прошиті чорними нитками (всього 104 сторінки) зберігаються зараз в архіві Інституту історії природознавства і техніки Академії наук Російської федерації.
1916 року вступив до механічного відділення Петроградського політехнічного інституту, але в листопаді того ж року був призваний в армію і зарахований до школи прапорщиків при одному з петербурзьких юнкерських училищ. До демобілізації в березні 1918 року воював на турецькому фронті. Після Жовтневого перевороту як офіцер революційної армії вільної Росії був мобілізований до Білої армії, але дезертирував із неї і оселився в містечку Сміла (тепер Черкаська область). Побоюючись репресій за своє офіцерське минуле, за допомогою своєї мачухи Олени Петрівни Карєєвої роздобув документи на ім'я Юрія Васильовича Кондратюка і під цим іменем прожив до кінця життя.
Незалежно від Костянтина Ціолковського вивчав основні проблеми космонавтики, космічних польотів і конструювання міжпланетних кораблів. У праці «Завоювання міжпланетних просторів» (1929) вивів основне рівняння польоту ракети, розглянув енергетично найвигідніші траєкторії космічних польотів, виклав теорію багатоступеневих ракет. Першим сформулював теорію багатоступеневих ракет, запропонував використовувати для ракетного палива деякі метали й неметали та їхні водневі сполуки. Розглянув проблеми створення проміжних міжпланетних баз, ідею використання гравітаційного поля небесних тіл для розв'язання цих проблем.
Багато ідей Юрія Кондратюка (про створення космічних систем, про розрахунки траєкторій польотів для висадки на місячну поверхню) використано у практичній космонавтиці. Зокрема, результати його наукової праці «Про завоювання міжпланетних просторів» були використані при плануванні висадки американських астронавтів на Місяць (1969), на зворотному боці якого іменем Кондратюка названо кратер.
З початком Другої світової війни вступив добровольцем до народного ополчення.
Довгий час уважалося, що Юрій Кондратюк загинув 3 жовтня 1941 року (тому на меморіальній дошці у Полтаві, фото якої наведено нижче, роком смерті вченого вказано 1941 рік). Проте, згодом були знайдені докази того, що Ю.Кондратюк був живий і після цієї дати (наприклад його підпис у відомості, датований січнем 1942 року). Тому поширеною стала версія, що вчений загинув 23 лютого 1942 року під містом Кіровим Калузької області. Похований у братській могилі, розташованій у сосновому лісі на околиці міста Кірова Калузької області 

ЛІТЕРАТУРА 
  1. Інститутська вулиця // Наливайко І. Через літа, через віки...: історико-публіцистичні нариси. – Полтава, 2008. – С. 264-273.
  2. Земні та космічні траси видатного українського вченого-полтавця Ю. В. Кондратюка / Укл. П. Я. Михайлик. – Полтава : [б. в.], 1997. – 10 с.
  3. Людина.Земля. Космос : матеріали Міжнародної наукової конференції , присвяченої 100- річчю від дня народження Ю. В. Кондратюка. – Полтава : ІВМЦ "Освіта", 1997. – 132 с.
  4. Кочерга Н. Юрій Кондратюк (Олександр Шаргей): філософія життя і творчості як спосіб досягнення істини / Н. Кочерга // Слов'янський збірник. Вип. 4. – Полтава, 2005. – С. 251-267.
  5. Космічні траси Юрія Кондратюка // Волосков В. Подорож Полтавщиною з монетою в руці. – Полтава, 2008. – С. 124-135.
  6. Могильний Л. П. Кондратюк Юрій Васильович : [вчений-винахідник, теоретик космічних досліджень, конструктор ракетної техніки] / Л. П. Могильний // Діячі науки і культури України: нариси житття та діяльності. – Київ, 2007. – С. 192-195.
  7. Цебрій В. Постать космічна, і ...суперечлива : [Ю. Кондратюк (О. Шаргей)] / В. Цебрій // Цебрій В. Полтавський пантеон. – Полтава, 2008. – С. 52-56.

Немає коментарів:

Дописати коментар