БІЛІЧЕНКО ГЕННАДІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

У грудні 2014 року в управлінні Служби безпеки України в Полтавській області відкрили меморіальну дошку на пошану полеглих співробітників. На ній викарбуване й прізвище капітана Геннадія Біліченка. Пам’ятка про Героя з’явилася і в музеї Управління.
Указом Президента України № 543/2014 від 20 червня 2014 року посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.
23 серпня 2016-го року у межах заходів з відзначення Дня незалежності України в Полтаві Геннадію Біліченку урочисто відкрили меморіальну дошку, а 13 квітня 2017 року, в день третіх роковин з дня героїчної загибелі, поблизу Слов’янська – пам’ятник. 11 травня 2017 в Семенівці на околиці Слов’янська відбулося урочисте відкриття вже реконструйованого, оновленого пам’ятника, на якому увічнені імена 5 загиблих захисників України.
А ще на честь Геннадія Біліченка названо одну із вулиць Щербанівської сільської ради Полтавського району (це нові забудови на території с. Розсошенці, що тісно межують із містом Полтавою).
БІЛІЧЕНКО ГЕННАДІЙ ВАСИЛЬОВИЧ народився 15 грудня 1972 року у родині робітників в селищі Камишине Кустанайської області Казахстану. Українець.
1984 року разом із батьками переїхав на постійне проживання в село Несята Клічевського району Могильовської області Білорусі. 
У 1989 році тут закінчив середню школу й вступив до Бобруйського автотранспортного технікуму. 
1990 року призваний на строкову військову службу, яку проходив у військовій частині 34 605 на посадах рядового й командира відділення мотострілецького взводу. Звільнився 1992 року у званні сержанта. Невдовзі продовжив навчання у згаданому технікумі, який закінчив у 1994 році та отримав кваліфікацію техніка-механіка. Того ж року Геннадій переїхав до місця проживання батьків у село Гожули неподалік Полтави, де працевлаштувався водієм у місцеве агропідприємство.
У вересні 1996 року Біліченко вступив на заочне відділення Полтавського педагогічного університету. У цьому виші у червні 2001 року отримав вищу освіту, здобувши кваліфікацію вчителя історії.
1999 року одружився з полтавкою Горжій Наталією Миколаївною. У 2000 році народився син Денис. Сім’я мешкала у Полтаві.
У червні 1995 року Геннадія Біліченка зарахували на військову службу в Службу безпеки України. Спершу працював оперативним водієм відділу "А" Управління СБУ в Полтавській області. А у липні 2009 року був атестований на офіцерську посаду: призначили оперативним співробітником відділу ЦСО "А" Служби безпеки України в Управлінні СБУ в Полтавській області. За час служби брав участь у 180 бойових операціях та заходах забезпечення законності, прав і свобод громадян, у спеціальних операціях з фізичного захоплення небезпечних озброєних злочинців та припинення тяжких злочинів, захисту учасників кримінального судочинства та членів їх сімей, охороні вищих посадових осіб Української держави. Зразково ставився до виконання завдань на варті безпеки країни. Тож Геннадія Біліченка керівництво СБУ та УСБУ в Полтавській області нагороджувало чотирма медалями та грамотами. А звання капітана Геннадій Біліченко взагалі отримав достроково.
ЛІТЕРАТУРА
  • Організатором нападу і вбивства капітана полтавського відділу групи "Альфа" центру спецоперацій СБУ Біліченка був паламар із позивним "Ромашка" // Вечірня Полтава. – 2016. – 20 лип.– С. 1.

Немає коментарів:

Дописати коментар